- Op dinsdag 7 september wordt een wet van kracht in El Salvador die de bitcoin tot wettig betaalmiddel maakt.
- De wet kan grote invloed hebben op de economie van het Midden-Amerikaanse land.
- De snelle invoering van de bitcoin als officieel betaalmiddel gaat gepaard met plaatselijke protesten en verloopt rommelig.
Het voornemen van El Salvador om de bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel is binnen drie maanden van een idee tot (bijna) werkelijkheid geworden. Dinsdag 7 september wordt de wet van kracht die dit mogelijk maakt. Het echte crypto-experiment van het Midden-Amerikaanse land begint dan pas.
De bitcoinwet kan grote invloed hebben op de economie van El Salvador: kapitaalinvesteringen, activiteiten van bedrijven en het dagelijkse leven van inwoners van El Salvador worden erdoor geraakt.
De bitcoin zorgt voor bezorgde burgers
De voorbereidingen en de implementatie van de nieuwe wet zijn rommelig verlopen. Inwoners van El Salvador hebben geklaagd dat zij geen idee hebben wat de acceptatie van de bitcoin als wettig betaalmiddel voor hen zal betekenen. Ze laken het gebrek aan officiële communicatie vanuit de overheid.
Financiële organisaties, van banken tot kredietbeoordelaars, vrezen dat het crypto-experiment van El Salvador de onderhandelingen om leningen te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds negatief zullen beïnvloeden. Ook zijn er zorgen over de financiële gevolgen voor onder meer verzekeraars in El Salvador.
Nu 'B-Day' nadert, neemt ook de weerstand tegen de invoering van de bitcoin als betaalmiddel toe. In de hoofdstad San Salvador braken onlangs protesten uit van burgers die vrezen dat hun pensioenuitkeringen minder waard worden door de onstuimige schommelingen van de waarde van de bitcoin. Andere demonstranten wezen erop dat de cryptowetgeving witwaspraktijken stimuleert in een land dat bekend staat om de wijdverbreide corruptie.
De demonstraties tegen de bitcoin als wettelijk betaalmiddel lijken een breed gedeelde weerstand onder de bevolking te weerspiegelen. Uit een peiling van afgelopen juli blijkt dat liefst driekwart van de inwoners van El Salvador twijfels heeft over de nieuwe cryptowet.
Overheid van El Salvador lacht kritiek weg
De overheid van El Salvador sleutelt op het laatste moment nog aan de wetgeving rond de invoering van de bitcoin. Het oorspronkelijke wetsvoorstel, onthuld via het Twitter-account van president Nayib Bukele, dwingt bedrijven om de bitcoin te accepteren.
Maar er zijn uitzonderingen gemaakt voor bedrijven zonder de technische knowhow om met de virtuele munt om te gaan.
Bukele legt de kritiek over B-Day naast zich neer. De veertigjarige president noemt tegenstanders op Twitter "klunzen" en "leugenaars" die, zodra de wet van kracht wordt, ongelijk zullen krijgen.
Voor burgers is er geen reden om bezorgd te zijn over hun pensioen, benadrukt Bukele. Niemand zal volgens de president verplicht worden om de bitcoin te gebruiken.
Honderden bitcoin-pinautomaten geplaatst
Ondanks deze chaotische aanloop lijkt de implementatie van de bitcoin als betaalmiddel op stoom te komen.
Samen met het Amerikaanse bedrijf Strike heeft de Salvadoraanse overheid honderden pinautomaten voor bitcoins in het land geplaatst. Met behulp van een nieuwe digitale portemonnee genaamd Chivo (Spaans voor 'cool') kunnen burgers daar geld opnemen.
Ook zijn op televisie infomercials te zien die het grotere publiek onderwijzen over de betaaltechnologie. Eind augustus publiceerde de centrale bank van El Salvador nieuwe regels om de mogelijk hobbelige overstap naar de bitcoin glad te strijken.
Banken in El Salvador hebben nog tot maandag 6 september om te reageren op de nieuwe regels, mochten er problemen mee zijn.
Verborgen kosten bij gebruik van de bitcoin
De nieuwe pinautomaten zijn niet zonder meer een verbetering. Bukele presenteerde de bitcoin als een manier voor zijn landgenoten om te besparen op transactiekosten van dollarbetalingen via bedrijven als Western Union. Maar de pinautomaten voor bitcoins blijken ook verborgen kosten te hebben. Een verslaggever van weekblad The Economist ontdekte dat hij 5 procent commissie moest betalen over het bedrag dat hij pinde.
Toch staan veel crypto-aanhangers nog altijd pal achter Bukele. Mario Gomez Lozada, de CEO van handelsplatform PowerTrade, vertelde tegenover Insider dat hij de bitcoin beschouwt als een teken van hoop voor zijn moederland El Salvador.
"Er zijn zoveel mensen die gebukt gaan onder kosten voor internationale betalingen", zegt Lozada. "De bitcoin biedt een manier om geld kosteloos naar huis te sturen. Ik denk dat alle landen in Latijns-Amerika zullen volgen: Paraguay, Argentinië, enzovoorts. Ik had nooit verwacht dat mijn thuisland zoveel hoop kreeg voor de toekomst, laat staan andere landen naar het geluk te leiden."
[activecampaign form=28]